Då jag ibland lånar städ på de marknader/mässor eller utställningar jag är på så har jag testat en del olika städ vid det här laget.

Klangen som blir när du smider kan i ett första skede tyckas vara charmig och kanske locka publik då den hörs långt, (framförallt om du står ute och smider).

För örat på dig själv och publiken är den dock riktigt skadlig och många gånger kan den vara så hög att publiken inte klarar av att stå och titta någon längre stund.

Under mitt städ i min egen smedja har jag lagt en gammal drivrem som dämpar klangen effektivt, men andra bra saker att lägga under städet kan vara:

  • en uppklippt avdankad brandslang som du kan få tag på hos lokala räddningstjänsten.
  • tjärpapp,sån som man lägger under takteglet. <Brukar inte vara nått problem att få tag på, kan annars köpas på bygghandeln.
  • blyplåt vet jag en del som använder under städet, har dock aldrig själv testat det. Nackdelen  idag är väl att det kan vara svårt att få tag på då allt av och med bly räknas som miljöfarligt.
  • packad sandbädd i en tunna som städet ställs på dämpar riktigt effektivt klangen.
  • en förutsättning för att dämpa klangen är att städet sitter ordentligt fast i träkubben. Bulta fast med skruvband eller använd dig av räls-spik och driv ner dem ordentligt.

Om du nu är på ett ställe där städet sitter fast och inte har möjlighet att lägga något under det, så kan du sätta ett verktyg, (dock alldrig avskrotet), i fyrkanthålet. Det kommer då att dämpa en del av klangen.

Varför då inte avskrotet? Jo det är en av de farligaste verktygen i smedjan och ska ALDRIG lämnas i städet då det kan sluta riktigt olyckligt om fingrarna kläms mellan hammare och det vassa avskrotet.

Är du på jakt efter smidesstäd så har jag smidesstäd till salu i Nätets Smidigaste Butik.
http://shop.orsajarn.se/verktyg-material/smidesstad/