Om mina smideskurser och lite om Orsa

skylt till smedjan

Smideskurser med högt pedagogiskt innehåll.

Smideskurser i natursköna Dalarna där musik och även gärdsgårdar runt åkrarna är kännetecknande för landskapet. Nu kan du unna dig en riktigt trevlig järnsmides-kurs i gårdssmedjan som är belägen i Orsa. Under handledning och stöd får du bekanta dig med, eller utveckla din erfarenhet av smidesarbete. Pedagogisk och lättsamt guidar jag dig till ett resultat som du inte trodde var möjligt samtidigt som du får umgås med andra trevliga smidesintresserade personer.

Under mina smideskurser så varvar jag teori med praktik under två härliga och givande dagar som handlar om att arbeta med händerna. Den största utmaningen vid smide är att veta hur man ska smida när järnet väl är varmt. Smedjan är belägen i bottenvåningen av ladugården på tomten i vilket det ryms det 3-4 personer runt ässjan. Men även utanför smedjan finns fältässjor och smidesstäd som vi också använder oss av vid kurstillfället där max antal deltagare är 10 personer på en smideskurs.

Några ord om kursledaren

I 20 års tid har jag arbetat inom grundskolan som slöjdlärare och mattelärare. Oavsett dina förkunskaper, så kan jag ge dig ett smörgåsbord av tekniker och kunskaper i smidets ädla konst. Jag får ofta höra från mina kursdeltagare att de inte i sin vildaste fantasi kunde tro att de skulle klara av att göra så fina produkter som de har med sig hem efter en kurshelg vilket förstås är otroligt kul samt inspirerande.

Några röster från deltagare

  • "Stefan är som ledare kunnig och lugn."
  • "Pedagogisk! Visade bra och lät oss göra fel under övervakning."
  • "Stefan är duktig på att lära ut och berätta för oss deltagare hur man utför de olika momenten samt teknikerna."
  • "Man får verkligen valuta för pengarna eftersom Stefan bjuder på sig själv och underhåller oss i smedjan."

Kontakta mig

Om du undrar över något kring smideskurserna eller hur du kan bo och kanske även vilka kringaktiviteter som finns för familjen så tycker jag att du ska kontakta mig.

Grundkurserna

Smideskurserna skräddarsys utifrån din egen erfarenhet och passar både nybörjaren och den lite mer erfarne.  Åldern spelar inte så stor roll men är du minderårig så kan det vara bra om någon förälder följer med.

Smideskurserna brukar läggas upp så att vi efter en kort genomgång börjar smida och sedan integreras teorin i det fortsatta praktiska smidesarbetet. Under smideskurserna får du prova på grundläggande smide och bekanta dig med smedjans vanligaste verktyg. Exempel på produkter är t ex. kapsylöppnare, potatissticka, smycken och grillspett. Har du egna idéer om vad du vill göra så brukar de hinnas med också. Det är bra om du redan på förhand funderat ut vad du vill smida och om det är något större projekt så tag kontakt med mig för funderingar kring material och dylikt.

Det fantastiska vinterlandskapet I Orsa Grönklitt inbjuder till både äventyr och upplevelser. Men det finns så mycket mer än skidåkningen på berget och på längden.

I aktivitetsutbudet finns allt från lugna och rofyllda behandlingar till utmanande och häftiga skoterturer.

Kolla in de guldkorn som Naturguiden Therese samlat ihop och presenterar på sin sida. Orsas vildmark och natur är storslagen och vidsträckt. Allt från gamla hackstugor där slipstenar tillverkades till Helvetsfall och Storstupet.

Vad händer i Orsa just nu eller  det datum du är på besök.

Ta reda på några fina utflyktsmål.

Besök Visit Orsa och kolla upp det i denna aktivitetskalender.

 

 

Klicka på loggan här under för att komma till Siljan News, en fristående nättidning med aktuellt från närområdet.

 

Boende under kurserna

När du köper smideskurs med boende så kommer du att bo gemensamt i fina parhus på Hansjö Stugby.

  • Två fina parhus i 1 1/2 plan
  • Varje stuglägenhet är på 55 kvm och har 4+2 bäddar, varav 4 bäddar på övervåningen
  • Fullt utrustat kök med matplats för 6 pers
  • TV Allrum med bäddsoffa (2 bäddar)
  • Dusch
  • WC och torkskåp